Co je to Sous Vide

Příprava jídla metodou Sous-Vide [sú-víd] je stále oblíbenější v celé Evropě.

Samotný název sous-vide pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu“. Překlad přesně nazývá způsob přípravy pokrmů – potraviny se uzavřou do vzduchotěsného obalu a následně se tepelně připravují ve vodní lázní s kontrolovanou teplotou. Ta je vždy nižší než bod varu, často v rozmezí 55° až 65° C.

Samotný čas, během kterého je potravina pošírovaná, záleží nejen na typu (maso, ryby, zelenina, ovoce), ale i tloušťce a konkrétním kusu.

Výhody

  1. Lehce stravitelné – potravinám zůstává přirozená chuť, šťáva a textura. Navíc jsou připraveny rovnoměrně uvnitř i na povrchu.
  2. Bezlepkové, vhodné i pro celiaky.
  3. Bez konzervantů.
  4. Používáme české maso.
  5. Jednoporcová i gastro balení – vybere si tedy každý, ať hledáte jednu porci na večeři nebo chcete řešit zásobování vaší restaurace.
  6. Minimální obsah soli.
  7. Bez umělých dochucovadel.
  8. Rychlá a pohodlná příprava.
  9. Vysoký hygienický standard.
  10. Současný trend přípravy jídel.
  11. Šetří Váš čas. 
  12. Vhodné pro dietu.

Výhody pro restaurace

  1. Snadné plánování provozu – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě, nemusíte vše připravovat v nejvíce náročných časech (obědy, večeře).
  2. Úspora na surovinách – potraviny připravené metodou sous-vide mají minimální váhový úbytek.
  3. Vysoká kvalita – potraviny si uchovávají přirozený vzhled, barvu, vůni i obsah živin.

Historie sous-vide

Poprvé tento způsob přípravy popsal Benjamin Thompson již v roce 1799, nedočkala se však rozšíření.

Svůj rozmach zažívá sous-vide od roku 1960 do současnosti.